Teknik

På denne side kan du finde blomsterbindingsteknikker.

Du kan få svar på spørgsmål som:

Hvad er en “hårnål”, hvordan taper man en elefanttråd, hvor længe skal en oasis ligge i blød og meget, meget mere.

Spørgsmål og svar om teknik

 

Hvad er elefanttråd?

Det er en kraftig blåglødet tråd som bruges til at tråde lidt tungere materialer. Den ruster hvis den kommer direkte i kontakt med vand derfor skal den tapes før brug – det gør den også lidt mere “usynlig” i et blomsterarrangement.
Hvad er blomstertape?
Det er ikke en tape der klæber som en almindelig tape men den bruges til at vikle om tråde og blomsterpinde, dels for at de skal se mere “stilkagtige” ud og dels for at beskytte dem mod vand.
Den fås i brun, hvid og grøn.

Hvorfor er et “skråsnit” vigtigt?

Det er det fordi det give blomsten de bedste betingelser for at suge vand. Det gælder både i en buket og hvis du har lavet en dekoration i oasis. For det sidste gælder det også at det er meget nemmere at stikke blomsten i oasisen hvis den er skåret skråt, end hvis det var et lige klip.

 

Her er en lille video om at gøre roser i stand:

Hvordan vattere jeg en stilk?

Når en blomst eller et andet levende materiale skal kunne holde nogle timer uden at kunne suge vand, er det en mulighed at vattere stilken. Du skal starte med at fjerne blade som du ikke skal bruge og lave et skråsnit, sæt derefter blomsten i vand i nogle timer. Læg et vådt stykke vat på skråsnittet og tape hele stilken med blomstertape. Hvis det er vigtig at der ikke kommer noget vand ud, kan du lægge et lille stykke plast omkring og tape igen.

Hvor længe skal en oasis ligge i vand?
 
Start med at fylde en stor skål med vand og ligge et stykke oasis ned – det skal være skåret i den størrelse du skal bruge. Derefter skal den ligge og suge vand mindst et par timer. Det er vigtig at den ikke bliver presset under vand men selv får “lov” til at suge til sig. Hvis stykket ikke bliver helt gennemvædet har blomsterne ikke noget vand at styrke sig på – og de vil visne i dekorationen.

 

Hvordan skærer jeg en oasis til?
Allerførst lige to ord  om hvorfor en klump oasis overhovedet skal skæres til. Det er ganske enkelt fordi der skal være så meget plads til at stikke blomsterne i, som overhovedet muligt. Ved at skærer hjørnerne af og runde oasisen til hele vejen rundt gør du arbejdet meget nemmere når du skal lave dekorationen.

hvid deko5         hvid deko7

Bemærk: Oasis skal stikke 1-2 cm. op overkanten på skålen.

Du skal starte med at skærer bunden til, så dit oais stykke kan stå i den valgte skål.( Hvis du vil være helt sikker på at dekorationen står fast – kan du sætte en fixholder fast, som du så sætter oaisstykket på.) Læg derefter kniven så den følger skålens kant, og peger lidt opad. Skær på den måde stykket til hele vejen rundt.
Hvordan forlænger jeg en stilken på et tørt materiale?

Det er ikke altid at længden passer på det materiale man skal have i sin dekoration. Så kan du lave en forlængelse med et stykke tråd der bukkes og snores stramt om materialet. Det kræver naturligvis at det er noget der kan holde sig uden vand.

Hvad er en “hårnål”?

Det er ganske enkelt et stykke tråd der er bukket så det danner en bue. Det skal være en lidt kraftig tråd og det skal ikke være en blåglødet – som kan ruste.
Man bruger en “hårnål til at holde materialer fast i en dekoration.

Hvordan laver jeg en buketholder?

Det er faktisk ret enkelt – men først et par ord om hvad en buket holder er: Den kan bruges til at støtte en enkelt blomst eller en hel buket men er altid pyntet på en eller anden måde. Så den hel “rå” holder behøver ikke være så perfekt i formen.
Du taper nogle elefant tråde. Former et par stykker til en krans. Brug evt. en rund skål til at give den form: vend skålen på hovedet og pres forsigtigt kransen ned over.

Derefter taper du tre elefanttråde fast på kransen men nogenlunde ligestort mellemrum. Bøj dem forsigtig så de mødes på midten af kransen, og bøj dem derefter 45 grader så de danner et “stilk”.

Hvordan binder jeg selv en adventskrans?

Det er rimelig nemt at binde sin egen adventskrans, og hvis du har buksbom, gran eller andet materiale i haven som du kan klippe af, så bliver det både pænere og væsentligt billigere end de maskinbundet kranse du kan købe i super markedet.
Du skal bruge en halmkrans og noget grønt materiale som holder god: f.eks. Gran, buksbom, tuja, tax, japangran, enebær, fyr. Du kan bruge en slags eller mixe dem. Regn med at der skal bruges en del mere end du tror.
Start med at klippe alt det grønne ud i  passende stykker (mellem 3-10 cm. alt efter kransens størrelse.
Den mest brugte tråd er en myrthetråd, men du kan vælge at bruge en metalttråd fordi det så er muligt at “snyde” lidt. Det ser kun fint ud hvis man kan se lidt sølvtråd titte frem hist og her.
Snor tråden fast om halmkransen og gå i gang med at binde. Jeg syntes det er nemmest at tråden går ned under bunden af kransen og op på ydersiden. På den måde kan man binde flere stykker grønt fast ad gangen.
Når du har bundet hele vejen rundt, løfter du forsigtigt de første grene

og binder videre ind under dem. Så bliver kransen ens hele vejen rundt. Tråden klippes af og sættes godt fast på bagsiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>